Pompoensoep, mooi herfst kleur en wat is het toch een heerlijk gerecht met niet teveel fratsen (althans dit recept niet). Pompoensoep wordt op vele manieren gemaakt maar deze blijft toch wel mijn favoriet. Niet te moeilijk, wel heel erg lekker! Door de laurier, komijn, tijm en peterselie krijgt het een lekker kruidig smaakje. Serveer met een beetje kookroom om de soep wat romiger te maken.
Bereidingstijd: 20 minuten + 25 minuten kooktijd
Recept voor 4/6 personen
Benodigdheden:
- 1 fles pompoen (ongeveer 1,5 kilo)
- 1 winterpeen (of een paar wortelen)
- 4 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 laurier blaadjes
- 1 tl konijn
- t tl tijm
- 1 blokje bouillon (kip of groente)
- Verse peterselie
- Kookroom
- Tabasco
- Cayennepeper
- Olijfolie
Bereiding:
- Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukken.
- Snijd de winterpeen in stukken. Snipper de sjalot en pers de knoflook.
- Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
- Voeg de laurierblaadjes, tijm en komijn toe en bak 1 minuut mee. Voeg het bouillon blokje en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 25 min. zachtjes koken.
- Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco en cayennepeper.
- Verdeel over diepe borden of kommen en doe op elke portie een beetje kookroom. Garneer met verse peterselie.